”Perlu Ke Nak Bangun Tahajud?”..Ini Balasan CASH Buat Pelajar Universiti SERIK !!!

| July 13, 2016 | 0 Comments

”Perlu Ke Nak Bangun Tahajud?”..Ini Balasan CASH Buat Pelajar Universiti SERIK !!! |Aku dah nak masuk sem 5 insyaAllah. Nak dimulakan cerita, dulu aku lah yg paling liat nak solat. Memang tunggang terbalik. Kejap solat kejap tidak. Kadang tu sebab malas nak bukak and pakai balik tudung so aku tak solat sebab nak kena amek wuduk.

srdyj

End up, sem 1-3 aku hancur. Takda lah hancur mana. Maksud aku, yelah kan, hubungan dgn Allah tak jaga. Macamana yg lain nak okay? Result aku walaupun alhamdulillah 3.0 ke atas tapi tak pernah dekan, aku study pun seminggu sebelum exam ataupun malam sebelumnya, aku tidur je banyak, nota haram tak pernah buat pun, depends on lecture notes je, dgn kawan kawan pun macam on off je kadang kadang cepat je gaduh lah masam muka lah. Pendek kata, busuk hati aku ni kuat lah sangat kan.

Sampai lah satu ketika tu, masa sem 3, ada satu hari tu aku serabut tahap dewa sangat. Sebab masa tu aku gaduh dgn roommate aku. Aku taktau nak cerita kat siapa. Aku call pakwe aku cerita kat dia sampai nangis gila gila punya nangis lah kan. Dia dengar je mulanya. Lepas aku dah habis cerita sambil nangis tu, dia tanya aku “Awak tak rasa macam something wrong ke dgn hidup awak? Tak rasa macam ada yg tak lengkap?” Oh lupa nak cakap, dia tahu perangai aku yg selalu amek mudah tentang solat ni. Bila dia tanya macamtu, aku macam terdiam kejap. Aku blur dia nak cakap pasal apa sebenarnya. Lepastu dia nasihat lah aku dia suruh aku mula drpd bawah balik, dia kata mungkin sebab hubungan aku dgn yg atas tu aku takpernah nak jaga. Sebab tu aku jadi macamni. Hari hari ada je benda yg nak diserabutkan. Padahal benda remeh temeh je pun boleh buat aku cranky sebulan dua. Mujur pakwe aku jenis sabar and faham dgn karenah aku. Dia pesan kat aku “try istiqamah solat tak tinggal seminggu, lepastu mesti awak rasa bersalah kalau tinggal solat walaupun satu waktu.”

Bila dah kena wake up call ceramah agama tu, aku terus muhasabah diri. Betul jugak apa dia cakap tu. Aku mula slow slow jaga solat aku. Setiap kali dengar azan je, menderu aku pergi toilet amek wuduk. Walaupun solat aku tak lah khusyuk mana, at least aku cuba utk jaga setiap waktu and solat awal waktu. Betul apa pakwe aku cakap. Jangankan tinggal satu waktu pun aku nak rasa bersalah, lewat setengah jam pun aku dah tak senang duduk. Alhamdulillah, thankyou banyak banyak awak 🙂 Thanks to Allah jugak sebab gerakkan hati aku melalui dia.

Then bila aku rasa aku dah okay dah istiqamah jaga solat tu, aku tambah pulak baca Quran 4page setiap kali lepas solat. Alhamdulillah okay jugak. Tenang je rasa. Tapi sebenarnya masa tu aku still rasa macam tak cukup. Aku rasa macam aku kena buat lebih lagi. Aku overthinking kot pasal ni malam tu sampai tak boleh nak tidur langsung. Mungkin ni perancangan Allah kot. Dlm pukul 4:30 pagi tu aku tergerak hati nak solat sunat. Selama ni aku share and retweet je pasal cara cara and kebaikan solat sunat ni semua tapi tak pernah nak buat pun. Malam tu aku buat. Solat sunat taubat, solat sunat tahajud, solat sunat hajat. Lepastu aku baca Quran sampai lah subuh. Masya Allah tenang sangat rasa. Terus aku rasa nak buat hari hari. Sampaikan even bila aku terlajak tidur satu malam pun, time solat Subuh tu aku macam nak nangis sebab aku terlepas qiam malam tu.

Allah dengar and tahu isi hati aku. Alhamdulillah setiap hari mudah je aku bangun pukul 4-5pagi utk qiam. Aku bukan nak riak tapi sejak aku amalkan bangun malam ni, aku rasa hidup aku tenang. Takda dah nak busuk hati dgn orang. Belajar pun mudah je. Rasa rajin pun ada, setiap malam kot aku study. Aku amalkan sepanjang sem 4, alhamdulillah result aku naik banyak haritu. Sikit lagi nak dekan tapi takpe, aku anggap takda rezeki nak merasa dekan lagi. Tapi serious weh, aku dapat rasa ni semua pertolongan yg Allah bagi sejak aku dekatkan diri aku balik pada Dia. Sampai aku pernah terfikir, kalau lah aku tahu benda baik nak jadi kat aku macamni, dah lama aku jaga solat.

Nak masuk sem 5 dah aku ni, aku harap amalan aku ni akan berterusan sampai aku grad sampai aku tua sampai aku mati. Korang doakan aku istiqamah tauu. Aku bertatih lagi ni. Sekarang, aku percaya orang cakap “kalau nak rasa keajaiban berlaku dlm hidup, jagalah solat malam”. – IIUM Confessions

P.S. 1 – Murid Kanan Bruce Lee Akhirnya Dedah Cerita Sebenar Dato’ Meor Tumpaskan Bruce Lee !!!
P.S. 2 – 3 Pulau Ini Muncul Semula Setelah Hilang 10 Tahun Semasa Tsunami 2004, Lihat Apa Yang Ditemui Di Pulau Itu Pasti MEMERANJATKAN !!!
P.S. 3 – Ini Tips Paling Mudah Check Harga Flight Murah, Confirm Senang Nak Rancang Holiday !!!
P.S. 4 – Selfie Ini Nampak Biasa Bila Sekali Pandang. Tunggu Sehingga Anda Lihat Kali Kedua !!!
P.S. 5 – Ayah Orang Kaya No.1 Malaysia, Tapi Pekerjaan Anaknya Bakal Buat Anda TERKEJUT !!!

Tags: , , , ,

Category: Agama

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *