Inilah 17 Kehebatan Pasukan Tentera Malaysia Yang Dirahsiakan !!!

| May 23, 2016 | 0 Comments

Inilah 17 Kehebatan Pasukan Tentera Malaysia Yang Dirahsiakan !!! Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ialah pihak yang bertanggungjawab terhadap pertahanan nasional dengan kata lain ialah pasukan tentera profesional negara Malaysia. ATM meliputi tiga cabang ketenteraan utama iaitu; Tentera Darat Malaysia(TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

17 Kehebatan Pasukan Tentera Malaysia Yang Dirahsiakan

 1. Tentera QSR di medan pertempuran

Percaya atau tidak jika dikatakan pasukan komando Malaysia sentiasa diberi tugas sebagai QSR (Quick Reaction Rescue) bagi tentera NATO dalam perang BOSNIA? Suatu ketika pernah dicatatkan dalam akhbar-akhbar harian di Amerika. Diharapkan informasi ini dapat dikaji dan dikongsi bersama perkara ini dan diiktiraf oleh tentera-tentera asing dan mengelarkan pasukan yang datang untuk garisan mati.

 1. Pakar perang hutan

Pasukan ATM diperakui pakar perang hutan oleh seluruh dunia dan merupakan satu satunya pasukan yang berjaya mengekang komunisme .

 1. Komando PDRM

VAT69 dijulang sebagai komando terbaik dunia sehinggakan pasukan ini didokumentarikan oleh Asia Channel.

 1. Unit risikan yang efisyen

Perisik Malaysia sama ada PDRM atau ATM merupakan perisikan yang paling terbaik dalam dunia, percaya atau tidak? Pada 1988 seorang perisik KGB ditangkap iaitu Siddiq Ghouse kerana merisik Malaysia? Hal ini dibuktikan dengan kepantasan Malaysia membasmi Al-Maunnah, KMM, Abu Sayyaf, Jemaah Islamiahdan penganas-pengganas lain tanpa mengambil masa yang lama.

 1. Pasukan jurutera tentera yang kreatif dan resourceful

ATM dianggap pakar modified dan pakar intergrasi oleh negara luar, sebagai contoh MiG29N Malaysia satu-satunya pesawat tempur jenis itu yang memiliki peluru berpandu, dan ranking pertama hingga 22 pemandu pesawat tempur adalam anggota TUDM walau hanya menggunakan pesawat buruk tersebut! ATM juga telah mengubah suai SU-30KMM Malaysia menjadi lebih baik daripada pesawat tempur terbaik dunia iaitu SU-30MKI milik pasukan tentera India.

ATM juga mengubah suai SCORPHENE menjadi lebih senyap dan paling efisen dalam seluruh kapal selam milik angkatan tentera seluruh dunia! Bahkan percaya atau tidak jika dikatakan kapal kontena sumbangan MISC kepada ATM di ubah suai menjadi kapal seba guna dan kini ia berkhidmat dalam #OPS FAJAR mengawal perairan Eden.

 1. Pasukan HANDAU yang legendary

Sebelum pasukan elit MARINIR (tentera laut Indonesia ) berjaya ‘menawan’ Singapura pada tahun 1980an, pasukan komando udara Malaysia HANDAU telah menerobos pangkalan peluru berpandu udara milik tentera singapura yang terletak di Bukit Batuk! Paling diingati pada kes itu komando Malaysia meletakkan bendera Malaysia.

 1. Propaganda terbaik

Pada lewat tahun 1980an, sekumpulan tentera Singapura ditangkap oleh askar wataniah Malaysia kerana cuba memasang radar di sebuah bukit yang terletak di Johor. Tindakan ini dibalas Malaysia apabila dilimbungan kering dan basah singapura kerap berlaku letupan sabotaj yang menjejas pelancaran ekonomi Negara itu.

 1. Pasukan RELA yang dibenci Indonesia

Percaya atau tidak? Indonesia risau apabila RELA ditubuhkan dan diperbesarkan kerana mereka tahu adanya pasukan bantuan khas dalam RELA. Ini mengingatkan pada bantahan Singapura sewaktu penubuhan Pasukan Terjun Payung (briged para)

 1. Prosedur persaraan anggota risikan ATM dan PDRM yang ketat

Percaya atau tidak perisik dan anggota elit ATM dan PDRM apabila bersara dikehendaki melaporkan diri di balai polis bagi waktu dan masa yang ditetapkan? Mereka juga sukar untuk memohon passport atau visa ke luar Negara.

 1. Larangan penggunaan kenderaan berklac

Semua anggota elit komando Malaysia (ATM) dilarang memakai kenderaan berklac percaya atau tidak?

 1. Golongan cikgu dalam pasukan keselamatan

Percaya atau tidak panggilan ‘cikgu’ digunakan oleh anggota polis untuk merujuk pada anggota ATM?

 1. Menjadi rebutan

Pasukan ATM menjadi rebutan Amerika dan Britain. Namun ATM memilih Britain kerana ikatan persahabatan yang kian lama terjalin, namun tahukah anda ATM telah menubuhkan sekolah ketenteraan Fort Bennings? Disini diperkatakan tentera terhebat adalah SAS (Britain), diikuti Malaysia (ATM) dan Amerika US ARMY.

 1. ‘Penghargaan’ dari Indonesia

Indonesia pernah mengutuk angkatan tentera Malaysia kerana sewaktu latihan, anggota tentera Malaysia membawa resin makanan. Namun ia dibalas Malaysia apabila sewaktu gempa bumi Padang, makanan yang dihulurkan Malaysia adalah resin tersebut! Makanan inilah yang dikatakan expired padahal mereka kalah malu pada Malaysia.

 1. Penghinaan dari Indonesia

Bagi menghina Malaysia, Indonesia segaja mengajar angkatan tentera Kemboja. Tapi Indonesia mendapat aib apabila ATM berjaya menerobos kem tentera Kemboja tanpa disedari dan berjaya mematikan periuk api !ini amt memalukan mereka…hoho.. malu giler kot?

 1. Sarawak Rangers

Pasukan elit pertama Malaysia merupakan Sarawak Rangers dan ini merupakan pasukan paling awal sebagi pasukan elit dari negara2 rantau ini.

 1. Kritikan dari Indonesia

Indonesia selalu mengutuk ATM sebagai Scotboy merujuk pada perkhidmatan Kor Adat Istiadat ATM yang bertugas di istana Buckingham bersama sama pasulan Royal and Blues Britain, sebenarnya Indonesia dan negara yang kononnya melayu malu apabila kemelayuan tetap ditonjolkan dalam apa sahaja tentang Malaysia .

 1. Indonesia diaibkan

Indonesia mendapat aib di Lubnan apabila dua anggota tenteranya lari apabila dikejar pasukan elit Israel iaitu briged kafir, setakat ini kontinjen-kontinjen negara PBB yang datangnya dari negara-negara Melayu dan terkenal adalah MALBATT (disertai angkatan tentera diRaja Brunei) yang terbukti dalam misi Bosnia dan Mogadishu.

 

P.S. 1 – Murid Kanan Bruce Lee Akhirnya Dedah Cerita Sebenar Dato’ Meor Tumpaskan Bruce Lee !!!
P.S. 2 – 3 Pulau Ini Muncul Semula Setelah Hilang 10 Tahun Semasa Tsunami 2004, Lihat Apa Yang Ditemui Di Pulau Itu Pasti MEMERANJATKAN !!!
P.S. 3 – Ini Tips Paling Mudah Check Harga Flight Murah, Confirm Senang Nak Rancang Holiday !!!
P.S. 4 – Selfie Ini Nampak Biasa Bila Sekali Pandang. Tunggu Sehingga Anda Lihat Kali Kedua !!!
P.S. 5 – Ayah Orang Kaya No.1 Malaysia, Tapi Pekerjaan Anaknya Bakal Buat Anda TERKEJUT !!!

Tags: , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *