Inilah Padahnya LAMBAT Lakukan 3 Perkara PENTING Jika Disengat Lipan Yg Wajib Tahu !!!

| January 28, 2016 | 0 Comments

Inilah Padahnya LAMBAT Lakukan 3 Perkara PENTING Jika Disengat Lipan Yg Wajib Tahu !!! “Gigitan lipan bahaya tak? Doktor, saya ni nak mati dah ke? Kena sengat lipan bara besak bukan main,”.

Untitled-2

Kes pagi tadi di klinik doktor. Lipan ini sebenarnya ada di mana-mana sahaja terutamanya di tempat-tempat yang lembab seperti:

  1. Dalam bilik air. Kalau mandi itu, tengok-tengoklah, kot-kot terkejut jumpa lipan. Lari keluar tunggang langgang terlupa tutup aurat.
  2. Bawah almari baju atau katil. Sebelum menutup lampu nak tidur, periksa sama ada anda tidur bersama lipan dalam selimut anda.
  3. Menyorok di dalam kasut. Jadi berhati-hati semasa hendak memakai kasut. Balingkan kaut keluar bila ada benda bergerak-gerak dalam kasut.

Terdapat 1,500 jenis lipan yang berbeza saiz dan warna di seluruh dunia. Mari doktor berikan info sedikkit mengenai sengatan lipan.

Gigitan lipan seperti gigitan ular dengan dua lubang di kawasan gigit. Gigitan lipan hanya sakit di bahagian yang digigit. Malah, serangga itu tidak beracun dan tidak perlulah anda berasa panik. Tenang dan cari lipan itu serta balas dendam dengan bertarung dengannya sehingga terkulai supaya tidak menyengat orang lain.

Bagaimana merawat gigitan lipan? Perlu tahu bahawa sengatan lipan bukanlah toksik dan ia tidak akan membawa kepada maut serta boleh dirawat. Gunakan sabun antiseptik dan air untuk mencuci bahagian yang disengat. Bagi mengurangkan kesakitan, gunakan kompres panas. Dalam kes bengkak, pek ais atau kompres sejuk untuk kurangkan kesakitan itu. Sekiranya kesakitan teramat sangat, makanlah ubat tahan sakit.

Gigitan lipan juga boleh menyebabkan gatal, jadi gunakan krim Hydrocortisone. Antibiotik hanya akan digunakan bila ada infeksi di kawasan gigitan lipan..

Nekrosis atau kematian tisu jika disengat lipan terlalu kuat. Berwaspadalah semua terutamanya pada yang menghidap diabetis.  Anda juga dinasihatkan mengambil suntikan tetanus. Jika anda mengalami alahan pada bisa lipan sampai penat lelah dan gatal seluruh badan, suntikan atau makan ubat Antihistamine digalakkan.

Gejala sengatan lipan

Sakit dan bengkak kecil adalah tanda-tanda biasa apabila disengat oleh anak lipan atau lipan pondan. Ia akan terhapus sendiri dalam beberapa jam sahaja. Jika anda disengat oleh lipan bara, gejala teruknya seperti di bawah yang mana anda perlu mendapatkan rawatan segera di hospital:

  1. Jantung berdebar-debar kencang. Rentak jantung boleh menjadi pelahan atau terlalu cepat dan kadar denyutan tidak normal.
  2. Sakit kepala, ketakutan, kebimbangan dan muntah-muntah.
  3. Bengkak nodus limfa.
  4. Kemerahan dan gatal-gatal melarat di seluruh badan.
  5. Nekrosis atau kematian tisu dalam kes teruk.

Cara untuk menghilangkan rasa sakit yang menyucuk-nyucuk akibat gigitan lipan ialah dengan menggunakan tembakau. Ambil sedikit tembakau dan kunyah. Perah airnya di tempat yang terkena gigit. Jika tidak dapat mencari tembakau, boleh juga digantikan dengan asam jawa. Ambil air perahan biji asam jawa dan sapukan ke tempat yang sakit. Lakukannya secara berulang kali.

Cara yang lain juga ialah mencari lipan yang menggigit anda itu. Bunuh dan bakar sehingga menjadi abu. Abunya diambil dan disapukan pada tempat yang terkena gigitan itu.

Doktor Abdul Rahim

P.S. 1 – 22 Alasan Bercerai Yang Paling Merepek Di Selangor !!!
P.S. 2 – Inilah 5 CERITA SERAM LPT 2 Yang Tak Pernah Anda Dengar !!!
P.S. 3 – 9 GAMBAR Tembok Pemisah Sempadan Palestine Israel Yang Ramai Tak Pernah Tengok !!!
P.S. 4 – Ramai TERGAMAM Selepas Melihat 7 GAMBAR Air Terjun PALING DALAM Di Dunia Ini !!!
P.S. 5 – 13 Gambar NGERI Yang Ambil Tepat Pada Waktunya #10 Paling SERAM !!!

Tags: , , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *