“TERKINI” Inilah PUNCA SEBENAR Produk Qu Puteh DIHARAMKAN Buat Ramai TERKEJUT !!!

| January 22, 2016 | 0 Comments

“TERKINI” Inilah PUNCA SEBENAR Produk Qu Puteh DIHARAMKAN Buat Ramai TERKEJUT !!! Kementerian Kesihatan Malaysia tidak lagi membenarkan penjualan dua produk kosmetik keluaran Vida Beauty Sdn Bhd yang dikesan mengandungi merkuri.
a94a24a58abdd07bf6c98711a4cfeedb_430_736
Dalam satu kenyataan, Kementerian Kesihatan hari ini menasihatkan orang awam agar mengelakkan pembelian dan penggunaan Qu Puteh Whitening Pro 9 dan Qu Puteh UV Block kerana didapati  mengandungi merkuri, salah satu racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik.

Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) telah menerima laporan pengguna yang mengalami masalah pendengaran dan keguguran rambut selepas menggunakan dua produk berkenaan dalam tempoh tiga bulan.

Pendedahan terhadap merkuri juga boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, sistem saraf, serta ruam dan iritasi kepada bayi yang terhidu bahan berkenaan.

51453460000_freesize

Kementerian Kesihatan turut meminta penjualan dan pengedaran produk berkenaan dihentikan kerana tindakan tersebut melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Menurut The Brunei Times, Kementerian Kesihatan Brunei turut melarang penjualan dua produk tersebut dan satu lagi produk Qu Puteh, kapsul Chantique Beauty Slimming Herbal yang didapati mengandungi spironolactone.

Sumber : AstroAwani

P.S. 1 – 22 Alasan Bercerai Yang Paling Merepek Di Selangor !!!
P.S. 2 – Inilah 5 CERITA SERAM LPT 2 Yang Tak Pernah Anda Dengar !!!
P.S. 3 – 9 GAMBAR Tembok Pemisah Sempadan Palestine Israel Yang Ramai Tak Pernah Tengok !!!
P.S. 4 – Ramai TERGAMAM Selepas Melihat 7 GAMBAR Air Terjun PALING DALAM Di Dunia Ini !!!
P.S. 5 – 13 Gambar NGERI Yang Ambil Tepat Pada Waktunya #10 Paling SERAM !!!

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *