“Majlis Fatwa Kebangsaan Berat Sebelah” Luahan Vapers Ini Buat Ramai TERPANA !!!

| December 24, 2015 | 0 Comments

“Majlis Fatwa Kebangsaan Berat Sebelah” Luahan Vapers Ini Buat Ramai TERPANA !!! Shah Alam: Persatuan E-Vaporizer dan Tembakau Alternatif Malaysia (MEVTA) hari ini merayu supaya diberi peluang menjalankan perniagaan vape mengikut garis panduan yang akan dikeluarkan Kementerian Kesihatan kelak.

vipp.png.transformed

Naib Presidennya, Ikhbal Zakaria turut meminta supaya kementerian itu membuka ruang kepada pihaknya untuk mengadakan perbincangan lanjut mengenai tatacara penjualan rokok elektronik itu.

“Kami rayu bagi pihak ‘vapers’ tolonglah berlaku adil pada kami. Kami ada kepakaran dan pengalaman dalam industri vape jadi berilah peluang kepada kami untuk membantu…beri kami peluang untuk berbincang. Kita tidak minta ubah Akta tetapi kita cuma minta garis panduan bagaimana untuk jalankan perniagaan vape.

“Jika perlu ada lesen (untuk jalankan perniagaan vape) kami akan patuh. Garis panduan tidak keluar lagi tetapi kami telah dilabel seolah-olah penjenayah menyebabkan jualan vape menjunam sehingga ada pengusaha vape yang gulung tikar,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Ikhbal turut mempersoalkan penguatkuasaan ‘berat sebelah’ ke atas vape berbanding rokok yang turut diputuskan sebagai haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1995.

Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai pelik kerana selepas Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan rokok adalah haram, tiada tindakan susulan diambil sedangkan apabila vape turut diputuskan sebagai haram, langkah penguatkuasaan dilakukan ke atas perniagaan rokok elektronik itu setiap hari.

“Kami tidak menentang fatwa malah kami akur dengan keputusan pengharaman vape. Cuma apa yang kami kesalkan rokok memang terbukti berisiko tinggi terhadap kesihatan tetapi anda tidak boleh berbuat apa-apa tentangnya. Kesan penggunaan vape terbukti lebih rendah risiko,” katanya.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin pada sidang media selepas Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Isnin lepas, berkata semua ahli muzakarah bersetuju penggunaan e-rokok dan vape adalah haram.

Pada Selasa, Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya dilaporkan berkata kementerian itu tidak bercadang mengharamkan penjualan vape dan hanya memutuskan mengawalnya meskipun Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan hukum penggunaan rokok elektronik dan vape adalah haram.

Dr Hilmi juga berkata pihaknya akan terus mengawal penjualan vape di bawah Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2011.

Ikhbal dalam pada itu berkata, industri vape turut menyumbang kepada ekonomi negara di mana pada tahun ini sahaja, industri itu mencatatkan jualan RM2.8 bilion.

“Kami menyumbang kepada ekonomi negara tanpa bantuan kerajaan. Semua pekerja kami adalah orang tempatan dan tiada warga asing. Malah pasaran vape di Malaysia merupakan antara yang terbaik di dunia sehinggakan China dan Amerika Syarikat mengiktiraf industri vape di Malaysia,” katanya. Bernama

Sumber : HarianMetro

Related Post

Tags: , , , , , ,

Category: Informasi, Jenayah

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *