(GAMBAR) Manusia Pertama Dalam Sejarah, Apa Yang Dilakukan Pada Wajahnya Buat Ramai Terpesona !!!

| November 18, 2015 | 0 Comments

(GAMBAR) Manusia Pertama Dalam Sejarah, Apa Yang Dilakukan Pada Wajahnya Buat Ramai Terpesona !!! Seorang ahli Bomba berusia 41 tahun dari Mississippi kini dapat memulakan kehidupannya buat kali kedua apabila seorang lelaki berusia 26 tahun dari Brooklyn ‘menawarkan’ wajah kepadanya.

2 (1)

Menurut laporan CNN semalam, pakar bedah plastik dari Unviersity Langone Medical Center, New York menyifatkan proses ini sebagai satu pembedahan pemindahan muka pertama dalam sejarah yang berjaya mereka lakukan.

Hardison bekas anggota Bomba yang menderita hampir 14 tahun menerima harapan baru apabila seorang lelaki, David Rodebaugh meninggal dunia pada Ogos lalu, David dalam satu wasitanya berkata dia akan mendermakan wajahnya kepada mana-mana individu yang memerlukan.

2 (2)
David Rodebaugh, penderma.

Detik ngeri yang menimpa Hardison pada tahun 2001 dimana dia melakukan tugas menyelamat di sebuah rumah yang terbakar, malangnya bumbung rumah tersebut runtuh mengenai topeng yang dipakai Hardison menyebabkan topeng yang dipakainya terbakar dan mencair, kata Dr Eduardo Rodriguez kepada pemberita CNN.

Akibat kejadian ngeri itu, Hardison mendapat kecederaan kekal di wajahnya. Hardison kehilangan anggota badan paling penting dalam hidupnya, malah matanya hampir buta dan hidungnya turut mencair akibat kebakaran itu.

This combination of Aug. 15, 2015 to Nov. 11, 2015 photos provided by the New York University Langone Medical Center shows the recuperation of Patrick Hardison after his facial transplant surgery in New York. Hardison was burned Sept. 5, 2001, in Senatobia, Miss. A 27-year-old father of three at the time who'd served for seven years as a volunteer firefighter, he entered a burning house to search for a woman. The roof collapsed, giving him third-degree burns on his head, neck and upper torso. (Mary Spano/Eduardo D. Rodriguez/Wyss Department of Plastic Surgery/NYU Langone Medical Center via AP)

Sebelum menemui Dr Rodriguez, Hardison telah melalui lebih dari 70 pembedahan sehinggalah dia menemui pakar bedah ini melalui seorang ahli gereja yang melihat teknik pembedahan yang dilakukan Rodriguez ketika itu di Pusat Perubatan Maryland.

Pembedahan memulihkan semula wajah Hardison memakan masa selama 26 jam melibatkan doktor, jururawat, pakar teknikal dan staf sokongan.

2 (4)

Sungguhpun wajah Hardison belum sempurna sepenuhnya, dia perlu menjalani beberapa proses pemulihan dan Rodriguez yakin dalam tempoh 6 bulan Hardison mampu bersuara dengan normal.

Keseluruhan prosedur dan kos pembedahan ini berjumlah hampir USD$1juta.

 

P.S. 1 – Inilah 5 MESEJ RAHSIA Dalam Filem 3 ABDUL Karya P Ramlee Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 2 – 1001 Kebenaran Kes Memali Dan Kisah Hitam Tun Mahathir Yang Ramai Tidak Tahu !!!
P.S. 3 – MENGEJUTKAN… Murid Darjah 4 BERSALIN Di Klinik Swasta !!!
P.S. 4 – Inilah 5 Orang Paling PELIK Yang DIHUKUM MATI Tetapi TAK MATI !!!
P.S. 5 – PUNCA UTAMA Kenapa Wanita Mengandung Anak Luar Nikah SENANG BERSALIN !!!

Tags: , , , , ,

Category: Rekod Dunia

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *